Tampereen Pyynikin ottelutapahtuma lähestyy
26.1.2019 22:22 Uutiset / Edustus

Bandyliiga palaa luonnonjäälle ja Tampereelle 2. helmikuuta.

(Kuvassa KOOVEE ja IBT Pyynikillä 2018)

Bandyliiga palaa luonnonjäälle ja Tampereelle 2. helmikuuta

Lauantaina helmikuun 2. päivänä pelataan Tampereen Pyynikillä bandyliigaottelu Botnia–Narukerä. Ajatus bandyliigaottelun pelaamisesta Tampereella syntyi Narukerän Timo Helavuoren ajatuksissa hänen ajellessaan Turkuun. Porilaisille oli kertynyt hyviä kokemuksia Pyynikin luonnonjäästä Narukerän veteraanien Ikikerän pelattua parina edellisenä talvena Tampereella KOOVEEN jääpalloilijoita vastaan. Molempina vuosina näitä otteluita oli suosinut erinomainen sää, jolloin positiivinen vaikutelma kentästä oli vain vahvistunut.

Helavuori esitteli ideansa Botnialle ja sai vastakaikua idealleen. Botnia myös suostui siihen, että se ”uhraisi” kotikenttänsä pelatakseen Pyynikillä. Botnialle se on hyppy tuntemattomaan, etenkin nyt kun joukkue käy kovaa kamppailua pudotuspeleihin pääsystä. Onko Pyynikki siinä kuviossa helsinkiläisille ylimääräinen onnenkortti vai kompastuskivi, se jää nähtäväksi 2. helmikuuta. Bandyliigaottelun pelaaminen Tampereella merkitsee myös jääpallon pääsarjan paluuta luonnonjäälle ensi kerran sen jälkeen kun Mikkeli sai tällä vuosikymmenellä vihdoin tekojääratansa.

Ottelun pelaaminen Pyynikillä aiheuttaa Botnialle ylimääräistä työtä. Jääpallomaalit Tampereella on, mutta laidat Botnia joutuu tuomaan ottelua varten lainaksi Helsingistä. Palloverkkojakaan Tampereella ei ole, joten pallokulutus saattaa olla hieman normaalia suurempi. Tai sitten pallopojille tulee hieman ylimääräistä työtä etsiskellä palloja lumihangesta. Yleisölle Pyynikillä on kuitenkin tarjottavana upea katettu puukatsomo. Yhtä kaunista katsomoa ja miljöötä ei pystyne yksikään bandyliigapaikkakunta tarjoamaan. Näin uskaltanen väittää. Jääaluekin on iso, ja pukukopeista ei Pyynikillä ole perinteisesti tarvinnut tallustella kentälle kumimattoja pitkin. Kenttäalueelle on saanut ihan reilusti luistella kopista saakka. Kannattaa tulla katsomaan Tampereen puitteita nyt kun pakkanen takaa luonnonjään kestävyyden.

Tampere on vanha jääpallokaupunki. Ensimmäinen jääpallo-ottelu kaupungissa pelattiin jo vuonna 1908. Sen jälkeen tehdaskaupungissa on ollut lukemattomia jääpalloa harjoittaneita seuroja. Mainittakoon esimerkkeinä Tampereen IFK, Pyrintö, TaPa, Ilves-Kissat, Kissalan Pojat, Pedot ja TKT, TBK. Mestaruussarjassa oli talvella 1949 jopa kaksi tamperelaista seuraa: Ilves-Kissat ja sen sisarseura Kissalan Pojat. Viimeisen kerran tamperelaisseura nähtiin SM-sarjassa vuonna 1952, jolloin Ilves-Kissat putosi sarjasta. Sen jälkeen – 67 vuoteen – Pyynikillä ei ole pelattu jääpallon pääsarjaa.

Pyynikin bandyliigaotteluun on kutsuttu vuoden 1952 mestaruussarjassa esiintyneet pelaajat, OPS:n Tauno Kaurala ja Porin Kärppien maalivahti Pertti Ratsula. Kaurala asuu nykyisin Tampereella, kun taas Ratsula matkustaa otteluun Porista.

Tampereella jääpallo jatkui Ilves-Kissojen sarjasta putoamisen jälkeenkin. Vuonna 1964 kaupunkiin perustettiin jääpallon erikoisseura Jääpallo-64, joka heti ensimmäisenä talvena karsi noususta SM-sarjaan. Nousuyritys ei kuitenkaan onnistunut. Myöhempinä vuosina Jääpallo-64 pelasi parhaimmillaan 1. divisioonaa kaudella 1989–90. Vuonna 1995 seura pelasi viimeiset ottelunsa ja pari vuotta sitten se poistettiin yhdistysrekisteristä. Nykyisin jääpalloa pelataan vaatimattomassa mittakaavassa KOOVEEn toimesta. Tänä talvena edessä on ainakin ottelu Ikikerä Bandy Teamia vastaan ja mahdollisesti myös osallistuminen maakuntasarjan lopputurnaukseen. Tuo turnaus pelataan muuten sekin Pyynikillä 9. helmikuuta.


   
Lisää uutisia
Edustus
«  Tammikuu   »
Kategoriat